Variť zdravšie nie je žiadna veda – s vhodnými kuchynskými pomocníkmi od Oravy!

Variť zdravšie nie je žiadna veda – s vhodnými kuchynskými pomocníkmi od Oravy!

Varte zdravšie s pomocníkmi od Oravy.

Zaumienili ste si aj vy, že s príchodom nového roka začne byť vaša domáca kuchyňa zdravšia, bohatšia na vitamíny, pestrejšia, a pritom aspoň tak chutná ako doteraz? Po vianočnom prejedaní nastal aj u vás doma čas na zhodenie prebytočných kilogramov a detox v prospech zdravia a štíhlej línie? Nemusí to byť žiadna veda – stačí, ak sa vždy pri varení zamyslíte, začnete plánovať a do prípravy jedál zapojíte aj šikovných kuchynských pomocníkov, ktorí vám so zdravým menu radi a rýchlo pomôžu. Prinášame vám pár tipov, ako na to:

Zmena stravy nemusí byť drastická

Systematicky nahraďte tučné a mastné pokrmy niečím ľahším – namiesto pečenia a fritovania na oleji zapekajte a pečte v teplovzdušnej fritéze bez jedinej kvapky oleja.

Čo všetko pripravíte s Teplovzdušnou fritézou Airy?

Vyskúšajte široký kuchynský repertoár multifunkčných hrncov, ktoré ponúkajú okrem klasiky aj pomalé varenie a prípravu jedla v pare.

Viac varte vo vode, či duste na pare! Nahraďte červené mäsá ľahšou verziou – kuracím z domáceho chovu, morčacím či králičím, výborne chutia aj sladkovodné či morské ryby. Ak sa mäsa dokážete vzdať ľahko, častejšie ako mäsité pokrmy pripravujte doma vegetariánske pochúťky.

Naučte sa nakupovať čerstvé potraviny

Cielene a masívne siahajte po zelenine a ovocí, vyskúšajte aj prípravu ich nezvyčajnejších druhov (zelenina tekvica hokaidó, zapekaný petržlen či cvikla, cícer, strukoviny; ovocie – mango, papája, pomelo). Zvlášť bobuľové ovocie, orechy a semienka sa hodia na prípravu raňajkových kaší, využiť však môžete aj jabĺčka, kivi či mandarínky. Na rýchlu večeru môžete v rúre zapiecť s bylinkami prakticky čokoľvek.

S kuchynskými pomocníkmi je varenie jednoduchšie

Svojim najbližším nezabudnite na raňajky ponúknuť aj čerstvo odšťavené kúsky ovocia a zeleniny v podobe lahodného a vitamínmi nabitého moku, ktorý za pár minút vyčarujete s pomocou vysokovýkonných domácich odšťavovačov.

Čerstvá ovocná šťava vďaka pomocníkom od Oravy.

Na desiatu či olovrant si namiesto namastenej žemle s údenou salámou dajte výdatnú vitamínovú bombu – celým svetom právom milované a výživovými poradcami oslavované smoothie! Nepreberné množstvo ich variácií, ktoré sa vám len tak ľahko nezunujú, pripravíte rýchlo s pomocou šikovných smoothie mixérov a praktickej knihy receptov

Pár tipů pro zdravé stravování na závěr

- Husté zeleninové polievky od výmyslu sveta, ktoré v zime zahrejú a zasýtia aj tie najhladnejšie brušká, zvládnete hravo pripraviť s pomocou multifunkčného mixéra s funkciou varenia, ktorý jedlo pripraví za vás a ešte vám ho aj postráži teplé do zvoleného časového intervalu. 

-  Pri príprave jedál využite namiesto klasických panvíc ich šetrnejšie a zdraviu prospešnejšie kamarátky – kameninové panvice! Tento materiál je ideálny na prípravu zdravých pokrmov, keďže je aj pri vysokých teplotách chemicky veľmi stabilný, takže sa do jedla neuvoľňujú toxické látky ako pri zastaraných prototypoch panvíc. Tento povrch je navyše nepriľnavý, len tak ľahko sa nepoškriabe, umožňuje variť aj bez tuku a teplo z neho sála do jedla rovnomerne a postupne. 

-  Na záver máme „čerešničku na torte“ pre všetkých, ktorí si potrebujú z dôvodu diét či športového tréningu, alebo len tak z túžby po zdravšom životnom štýle presne kontrolovať prísun energie a živín: pri príprave jedál používajte digitálnu kuchynskú váhu s nutričnou kalkulačkou, ktorá vám o váženej potravine prezradí nielen jej gramáž, ale aj množstvo kalórií, cholesterolu, uhľohydrátov, tukov, proteínov a iných výživových zložiek, ktoré daná potravina obsahuje. 

Digitálna váha ORAVA EV-8A - pomocník zdravého životného štýlu.

S pomocou tejto „hlavičky na váženie“ budete mať dokonalý prehľad o tom, čo sa chystáte svojim milovaným naložiť na tanier kedykoľvek v roku 2020!